Chcete zhubnout? Vynechejte ze stravy tyto druhy ovoce

Ovoce je velmi důležitým prvkem zdravé a vyvážené stravy. Tvoří bohatý zdroj vitamínů a minerálů nezbytných pro správné fungování těla. Podle některých odborníků ale některé druhy ovoce mohou být překážkou při hubnutí a lidé dodržující dietu by na ně měli být obzvláště opatrní. Mnoho lidí očekává, že tím, že budou jíst hodně zeleniny a ovoce, postarají se o svoji štíhlou linii a zbaví se nadbytečných kilogramů. Jak se ale ukázalo, není to tak úplně pravda. Odborník na hubnutí Michael Mosley, na to má svůj názor.

Jak rychle zhubnout?

Dr. Michael Mosley je autoritou v oblasti rychlého hubnutí a říká se mu guru účinných diet. Je autorem dvou slavných diet, 5:2 a Fast 800. První vychází z principu, že po dobu pěti dnů jíte normálně a po dobu dvou dnů sní muži maximálně 600 kalorií denně a ženy 500. Tuto dávku byste si měli rozložit do dvou jídel, tedy snídaně a večeře, a interval mezi nimi by měl tvořit 12 hodin. Druhá metoda se nazývá Fast 800, jde o průlomový dietní program založený na pravidelných půstech, které mají svoje fáze. První z nich předpokládá dvoutýdenní omezení počtu spotřebovaných kalorií na osm set denně. Kromě toho je dobrou metodou pravidelné udržování půstů.

Pozor na fruktózu

Na svém twitterovém účtu Dr. Mosley často sdílí fotografie pokrmů připravených lidmi, kteří jedí podle jeho doporučení. Je to skvělý zdroj inspirace pro ty, kteří hledají nízkokalorické a zdravé recepty. Mnoho odborníků na výživu lidi povzbuzuje, aby v průběhu hubnoucí diety konzumovali větší množství ovoce. Dr. Michael Mosley však varuje, že některé druhy ovoce mohou zcela zničit výsledky našeho úsilí. Z exotického ovoce se jedná se o ananas, mango a meloun. Tím ale výčet nekončí.

Zrádné mlsání

K dalším sladkým bombám patří hroznové víno. Na jedné straně sice obsahuje hodně vitamínů a antioxidantů. Ovšem na druhé straně jeho sladká chuť svádí k tomu, abyste konzumovali další a další kuličky. Určitě se vám to stalo. Měli jste na misce hroznové víno, ochutnali jednu kuličku a pak ve vašich útrobách velmi rychle zmizely i další. Hrozny jsou plody známé po tisíce let a oceňované pro svou chuť a přínosy pro zdraví. Saháte po nich ochotně po celý rok, a to nejen v syrové formě, ale také ve formě rozinek nebo šťávy. Mají opravdu tak pozitivní vliv na naše tělo? A když si je dopřejete, jsou nutričně hodnotnější bílé nebo červené hrozny?

Pozitivní vlastnosti hroznového vína

Tyto plody jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a vitamínů B, stejně jako jódu, hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, kyseliny listové, niacinu, thiaminu a pektinů. Hrozny obsahují velké množství antioxidantů, které zpomalují stárnutí těla a blokují vývoj rakovinných buněk. Kromě toho jsou v jejich semenech fenolické kyseliny. Pravidelná konzumace hroznů viditelně zlepšuje stav pokožky, která se stává pevnější a pružnější, získává zdravou barvu a její zánět je výrazně snížen. Tyto plody regulují sekreci kožního mazu, což je činí dychtivě používanými nejen ve stravě, ale také v kosmetice. Hrozny mají také pozitivní vliv na činnost střev. Díky vysokému obsahu vlákniny urychlují peristaltiku a metabolismus, pomáhají také udržovat přirozenou rovnováhu bakteriální flóry trávicího systému.

Červené jsou lepší

Hrozny vděčí za svou sladkou chuť velkému množství sacharidů. Jedná se především o fruktózu a glukózu, tj. cukry, které tělo poměrně snadno vstřebává, Hrozny hroznů odpovídají až 5 čajovým lžičkám cukru. Pokud jde o ovoce, ve 100 g najdete asi 68 kcal. Glykemický index (GI) hroznů je 45. Je tedy relativně nízká, ale tyto plody se nedoporučují diabetikům a lidem s inzulínovou rezistencí. Mnohem lepší volbou pro lidi trpící cukrovkou budou jablka, jahody, maliny, třešně, hrušky nebo angrešt. Ukazuje se, že navzdory podobné chuti jsou tmavé hrozny mnohem zdravější. Je to proto, že obsahují větší množství polyfenolů, zejména resveratrol, který pozitivně ovlivňuje činnost srdce a oběhového systému, chrání před aterosklerózou a hypertenzí. Má také protizánětlivý účinek. Červené víno také obsahuje velké množství polyfenolů.

Hrozny by měly být trvalou součástí vyvážené stravy. Mají pozitivní vliv na trávicí systém, proto se doporučují lidem trpícím střevními problémy a zácpou. Tyto plody se také doporučují lidem, kteří trpí akné a jinými záněty kůže. Díky vysokému obsahu antioxidantů vám umožní udržet tělo mladé déle. Při pravidelné konzumaci také zlepšují imunitu. Hrozny obsahují hodně vody, proto se doporučuje zahrnout je do každodenní stravy, zejména v létě, kdy má tělo mnohem větší potřebu tekutin.

Kdy platí zákaz?

Navzdory nezpochybnitelným vlastnostem podporujícím zdraví se hrozny nedoporučují všem. Vzhledem k vysokému obsahu cukru by se jim měli vyhnout lidé trpící inzulínovou rezistencí, se zvýšenou hladinou cukru, a ti, kteří jsou na dietě. Jejich množství by měly omezovat také těhotné ženy, zejména pokud jsou ohroženy těhotenskou cukrovkou. Ve velkém množství se také nedoporučují v případě žaludečních onemocnění, protože podobně jako jablka nebo švestky rychle kvasí. Slupky hroznů obsahují mnohem větší množství polyfenolů a vlákniny než buničina, takže nestojí za to vzdát se její spotřeby. Zajímavé je, že mnoho nutričních hodnot je také skryto v semenech, i když některé mohou být odrazeny jejich hořkou chutí.

Riskujete nadváhu

Tyto plody, máme na mysli mango, ananas, meloun a hrozny, i když jsou chutné a osvěžující, obsahují spoustu jednoduchých cukrů. Fruktóza, tedy cukr obsažený v ovoci, velmi rychle proniká do krevního řečiště. Tímto způsobem významně zvyšuje hladinu glukózy v krvi, jejíž přebytek zvyšuje přenos mastných kyselin do jater a zároveň podporuje produkci cholesterolu a lipoproteinů. To vše může vést k růstu tukových buněk a v důsledku toho k nadváze, a dokonce i k obezitě.

Tmavá čokoláda je lepší variantou

Jaké ovoce tedy jíst místo zmiňovaných druhů? Podle odborníků je dobré do hubnoucí stravy zahrnout bobule, jablka a hrušky. Tyto plody obsahují méně cukru a také poskytují našemu tělu mnoho cenných vitamínů a minerálů. Dr. Michael Mosley také varuje před konzumací slazených snídaňových cereálií, jídel z fast foodů, sladkých nápojů nebo dezertů. Zároveň tvrdí, že si sladkosti nemusíte úplně odepírat. Když máte chuť na sladké, místo nezdravého a kalorického jídla můžete sníst kostku tmavé čokolády a bobulí.