Červená řepa: Skvělý prostředek k očistě organismu

Shutterstock - červená řepa

Mnozí vás, zejména ti narození před třiceti a více lety, mají červenou řepu spojenu s miskou kompotu s lehce octovým zápachem ze školní jídelny. Toto nevábné jídlo vám bylo vnucováno učitelkami a vzbuzovalo značný odpor. Bohužel nepříliš vhodná úprava a rozkaz: Musíš to sníst! v řadě lidí vybudoval vůči červené řepě blok a dodnes ji nejsou schopni pozřít. Je to bohužel velká škoda, jde totiž o z nutričního pohledu nesmírně hodnotnou zeleninu, která, když se umí dobře udělat, může být i velice chutná.

Zahoďte předsudky

Zkuste tedy překonat panující odpor či v lepším případě nedůvěru a dejte červené řepě ještě jednu šanci. Zaslouží si to. Kromě výživového potenciálu je totiž skvělým doplňkem jídelníčku a působí zároveň i detoxikačně. Pomáhá také při léčbě některých chorob. Zahoďte tedy předsudky a soustřeďte se na to, jak může červená řepa podpořit vaši snahu být zdravý a štíhlý.

Zanášíme si organismus

Základem dobrého zdravotního stavu je detoxikace těla. Musíme podotknout, že mnoho lidí si velké problémy působí tím, že si nevhodnou stravou doslova zanese organismus. Jíme jídla s vysokým obsahem soli a tuku, doslova se přecpáváme sacharidy. To vše je vidět nejenom na rostoucích tukových zásobách, které přibývají na břiše, stehnech, zadku i jiných tělesných partiích, ale i v celkovém překyselení organismu.

Zásaditý pomocník pro acidobazickou rovnováhu

Právě kyselé prostředí napomáhá zánětům a stává se startovacím polem pro zrod řady civilizačních chorob. Proto je rozhodně namístě zařadit do jídelníčku větší množství zásaditých potravin, které dokážou acidobazickou rovnováhu ve vašem těle vychýlenou směrem do kyselého spektra vrátit do správných, tedy k neutrálu. Červená řepa je vysoce zásaditou zeleninou, která disponuje právě těmito schopnostmi.

Příznaky překyselení

Jste dlouhodobě unavení, bolí vás často hlava, pobolívají klouby, trpíte nadýmáním, žaludečními a střevními potížemi, objevují se vám na pokožce často vyrážky a ekzémy? Podobné velice široké spektrum příznaků, které přetrvávají delší dobu, komplikují vám život a nemizí, mohou ukazovat na překyselení organismu. V takovém případě se červená řepa velice hodí.

Váže volné radikály

Svým charakterem je červená řepa velmi silný antioxidant. Umí výborně vázat volné radikály v lidském těle, tedy záporně nabité částice, které útočí na naše buňky, narušují jejich strukturu a podporují například nádorové bujení. Úklid organismu s cílem zbavit se volných radikálů v těle proto můžete začít právě s červenou řepou. Jako antioxidant na sebe tyto radikály váže.

Nejlepší je syrová

Vysvětlili jsme si tedy, jaký přínos pro nás červená řepa má. Zbývá ještě popsat, jak ji nejlépe konzumovat, tak, abychom maximálně využili její výživový potenciál, a navíc si na ní ještě pochutnali. I když vám to po zkušenostech z minulosti tak nejspíše nepřipadá, zkombinovat obojí je v našich silách. Především si zapamatujte, že nejlepší je jíst červenou řepu v syrovém stavu. Jedině tak z ní získáte maximum výživných látek, vitamínů, minerálů a stopových prvků. To ostatně platí pro jakoukoliv zeleninu. Tepelnou úpravou se obsah těchto látek výrazně snižuje.

Nejhodnotnější látky

Které látky z červené řepy činí nutriční bombu, která by v jídelníčku neměla chybět? Jde zejména o: vitamíny: B, C, E, minerály: draslík, vápník, sodík, hořčík, železo, měď, křemík, mangan, selen, lithium a jód, dále o betakaroten, antokyany a betain.

Zřeďte si šťávu

Pro detoxikaci organismu je ideální pít šťávu z červené řepy. V tom ale často tkví jádro problému, protože má výraznou a značně silnou chuť, což nevyhovuje každému. Jak se s tímto problémem poprat? Jednou z možností je si přírodní šťávu zředit čistou pramenitou vodou na slabší koncentraci, tedy takovou, proti které už vaše chuťové pohárky nebudou protestovat.

Zkuste kombinaci s mrkví

Pokud nepomůže ani zředění, máme v záloze další možnost. Zkuste ji smíchat s chuťově příjemnější šťávou. Výbornou kombinací je čerstvá šťáva z mrkve. I ta nabízí spoustu vitamínů a minerálů, a hlavně je o poznání sladší a jemnější. Jestliže si vyrobíte koktejl z těchto dvou druhů šťáv, pravděpodobně už bude si pochutnáte více. Sklenka této tekutiny každý den vám neublíží, právě naopak. Díky ní povzbudíte činnost žaludku, střev, žlučníku, jater i ledvin.

Podpořte svoji imunitu

S pomocí červené řepy můžete podpořit i svoji imunitu. Neměli byste proto na červenou řepu zapomínat hlavně v chřipkových obdobích, kdy funguje jako výborná prevence a pomůže vám vyhrát boj s bacily. Velký efekt přináší i po nemoci. Díky vysoké výživové hodnotě je vhodná při rekonvalescenci prakticky po jakýchkoliv chorobách. Doporučuje se i jako zotavení po chemoterapiích, kdy organismu pomáhá k návratu do normálního stavu.

Salátové kombinace chuť zjemní

Velice nízká kalorická hodnota z ní dělá ideální součást stravy, pokud chcete shazovat nadbytečné kilogramy. Jak ji jíst, abyste si pochutnali? Především jednou pro vždy zapomeňte na octový nálev ze školních jídelen. Řepa se dá připravit skvěle a chutně. Výborná je v salátu s kombinací různých zelenin, třeba nasekaného bílého nebo čínského zelí či kedlubny. Všechny tyto varianty opět zjemní výslednou chuť, pokud stále máte pocit, že jde o výraznou zeleninu. Perfektní je kombinace červené řepy a červených rajčátek. Obojí se nečekaně příjemně doplňuje. Zkuste také pomazánku z červené řepy.

Bulvy můžete uvařit

Pochopitelně si můžete řepu také uvařit, pokud se vám do konzumace té syrové příliš nechce. Jak na to? Její bulvy pořádně omyjte pod tekoucí vodou. Neloupejte je. V hrnci si ohřejte osolenou vodu. Do vroucí vodu je vložte. Dobrý nápad je přidat do vody také trochu koření, a to kmín či fenykl. Následně stáhněte teplotu. Na velmi mírném ohni vařte asi hodiny, přesná délka záleží ne velikosti bulvy. Jestli je řepa uvařená zjistíte velmi snadno vpichem pomocí vidličky.

Nakrájejte podle vlastní volby

Co s vařenou řepou dál podniknout? Vyjměte bulvy z hrnce, položte na talíř, aby vychladly. Jakmile budou vlažné, oloupejte je. Můžete je pak nastrouhat na proužky, nakrájet na kostky či plátky. Máte tak třeba chutný předkrm. Můžete řepu rovněž naložit. Máte-li v oblibě zeleninové smoothie, přidejte řepu do něho.

Zkuste polévku

Dobrá je také polévka z červené řepy. Nadrobno nasekaný česnek a cibuli orestujte na lžíci oleje. Přisypte oloupanou a na kostky nakrájenou červenou řepu. Opět zlehka orestujte a zalijte předem připraveným vývarem. Počkejte, dokud nevychladne a pak polévku vlijte do mixéru a rozmixujte do hladka. Okořeňte podle chuti solí a pepřem. Nevyhovuje-li vám hustota, můžete polévku zředit. Zvýraznit chuť opraženým koriandrem a kmínem. Chcete-li jemnou polévku, přidejte smetanu.