KetoMix Proteinové chipsy s příchutí cibulky
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
Když je čerstvý, jeho aroma váš nosík okamžitě zaregistruje. Nejzdravější je syrový, samotný nebo v salátu, ale můžete tuto kořenovou zeleninu také přidat do polévek a dušených jídel. Je jedinečnou zeleninou, mnohdy stále podceňovanou, i když její popularita roste mimo jiné i díky módním smoothie koktejlům plným zeleniny. Je dobrý nápad zahrnout ho do své každodenní stravy, abyste napomohli poklesu kilogramů, vyčistili si žaludek a celý střevní trakt a zajistili si krásnější pleť. Celer poskytuje nejenom vlákninu a vitamíny, ale také vodu. Není nic vhodnějšího pro člověka, který se stará o svoje zdraví a vzhled.
Celer, který se řadí ke kořenové zelenině, obsahuje mnoho cenných živin, včetně vitamínů, minerálů a vlákniny. U nás nebyl byl celer většinou tak populární, ale v kuchyních jižní Evropy, včetně Itálie, je celer první volbou žen v domácnosti a kuchařek. Na jeho základě se tam vaří polévky, přidává se také do masových omáček a dušených pokrmů. Abyste však z celeru získali co největší nutriční potenciál, stojí za to ho jíst především syrový. Kdo má rád jeho chuť a trvale celer zařadí do svého menu, získá opravdu hodně.
Nejdůležitější složkou celeru je voda. Výborný vliv má tato zelenina na rovnováhu vody v lidském těle a díky tomu se stává nejlepším domácím lékem na otoky, celulitidu a stavy, kdy z různých důvodů dochází k zadržování vody v těle. Celer dodá pokožce potřebnou výživu a pružnost, podporuje metabolismus tekutin a elektrolytů v těle. Nemyslete si však, že tím, že když jíte celer, dodáte tělu pouze obyčejnou vodu. Je to zelenina velmi bohatá na vitamíny a živiny a rostlinné antioxidanty.
Celer je dobrým zdrojem vitamínu K, který pomáhá srážet krev a udržovat zdravé kosti.
Celer také obsahuje vitamín C, který je důležitý pro imunitní systém a pomáhá při vstřebávání železa z potravy.
Celer je přirozeným zdrojem draslíku, který je velmi důležitým prvkem pro udržení normálního krevního tlaku a hladkého fungování nervového systému.
Celer obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá udržovat zdraví trávicího systému, odstraňuje usazeniny ve střevech, zlepšuje jejich peristaltiku a zabraňuje zácpě.
Stonky celeru obsahují také další živiny, jako je kyselina listová, vápník, hořčík, fosfor a mangan, které jsou důležité nejen pro budoucí matky.
Kdo by měl především jíst celer, a to na prvním místě? Zejména pacienti s ledvinami a diabetem, lidé s oslabenou imunitou a střevními problémy, lidé na dietě, těhotné ženy.
Zlepšení imunity: Celer je bohatý na vitamín C a antioxidanty, které mohou pomoci posílit imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.
Hydratace těla a zlepšení metabolismu. Celer díky vysokému obsahu vody podporuje práci vylučovacího systému, hlavně ledvin, podporuje také játra při detoxikaci organismu.
Domácí lék na zácpu a plochý žaludek. Celer je dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro trávicí zdraví. Konzumace celeru může pomoci regulovat trávení a zabránit zácpě.
Omlazení a zlepšení vzhledu pokožky: Celer je bohatý na vitamín A, který je zásadní pro regenerační procesy pokožky. Tento vitamín pomáhá obnovit kožní buňky a přispívá k udržení zdravého a svěžího vzhledu pokožky.
Lepší funkce mozku: Celer je dobrým zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro zdraví mozku. Konzumace celeru může pomoci udržet vaši mysl ostrou a zabránit neurodegenerativním onemocněním.
Celer je hitem během redukční diety – konzumovaný syrový má velmi nízký glykemický index (GI), který je 32. Glykemický index je indikátor, který určuje, jak rychle po konzumaci daného produktu se zvyšuje hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím nižší je glykemický index, tím pomalejší je rychlost absorpce glukózy do krevního řečiště, což je prospěšné pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi.
Celer má také nízký obsah kalorií, obsahuje pouze 20 kalorií na 100 gramů, což z něj činí jednu z nejméně kalorických zelenin. Stonky celeru by měly být konzumovány ve formě občerstvení, např. s jinou zeleninou, např. paprikou a mrkví nakrájenou na tyčinky s jemným jogurtovým dipem. Oblíbená je kombinace celeru s hummusem nebo arašídovým máslem – tyto varianty jsou velmi chutné a zdravé, ale také už o něco kaloričtější. Při dietě si dávejte pozor, s čím celer jíte, a sledujte velikost porcí. Z tohoto důvodu se celer, stejně jako mnoho jiné zelené zeleniny a nízkosacharidových výrobků, doporučuje v redukční dietě, ale také v menu lidí s cukrovkou, inzulínovou rezistencí, ale také pro všechny, kteří si chtějí udržet zdravou váhu.
Stojí za to vědět, že celer je také vynikajícím základem pro zeleninové koktejly – k jejich výrobě stačí smíchat celer s jinou zelenou listovou zeleninou, např. mladým špenátem a petrželkou, stejně jako s jablečnou a citronovou šťávou. S rostoucí popularitou pomalých odšťavňovačů se stala módní čerstvá celerová šťáva, vyrobená ze stonků a listů celeru. Pokud takové zařízení nemáte, můžete také vyrobit celerovou šťávu v odšťavňovači nebo pomocí mixéru – stačí promíchat zeleninu na hladkou kaši, pak přefiltrovat přes jemné síto nebo stlačit přes tenké plátno. Jsme si vědomi, že chuť celeru nebude přijatelná pro každého – proto může být nápoj obohacen o šťávu z jiné zeleniny nebo ovoce, např. grapefruitu, jablka, citronu, manga nebo mrkve. Důležité je, že čerstvá domácí celerová šťáva by měla být vypita ihned po vyrobení, kdy má nejvíce vitamínů. Můžete ji skladovat až jeden den, a to v chladničce, ale většinu vitamínů má ihned po smíchání, pak už její výživová hodnota není tak vysoká.
Zapomeňte na mastné chipsy, po kterých vám bude tak akorát těžko. Dopřejte si hned od začátku vašeho hubnutí stejně křupavou, ale o dost lepší svačinku.…
Čtyřtýdenní dietní plán vyladěný do detailu tak, abyste pohodově hubli a s ničím si přitom nemuseli dělat starosti. Přebytečných kil se zbavíte bez hladovění a…