KetoMix DailyMix koktejl 45 porcí
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
Bulgurová kaše stále není na našich stolech příliš populární. Je to zvláštní, vezmeme-li v úvahu i jednu z jeho velkých výhod, kterou je krátká doba vaření. Bulgur je připraven po 10 minutách a třeba na takovou pohanku čekáte dvakrát nebo třikrát déle. Jaký glykemický index má bulgur? Jaké živiny poskytuje? V první řadě můžeme říci, že glykemický index je nízký a tato potravina má spousta vitamínu B a nízký obsah kalorií.
Velmi často se hovoří o tom, že brambory nebo bílá rýže obsahují poměrně vysoké množství sacharidů, jsou tedy značně energeticky náročné, což v případě, že potřebujete shodit nadbytečné kilogramy, není zrovna ideální kombinace. Zákonitě se tedy nabízí otázka, čím tyto potraviny, které obvykle v hlavním jídle zastávají úlohu přílohy, vlastně nahradit. Nechme teď stranou, že bílou rýži je vhodnější vyměnit za celozrnnou. Jaká alternativa se vám nabízí? Zkuste bulgur. Je zdravý, plný živin, a navíc opravdu chutný a v kuchyni velmi univerzálně použitelný. Jak ho připravit?
Nakrájejte najemno velké množství petrželky, jedno rajče a okurku, přidejte také červenou cibuli, olivový olej a citronovou šťávu. Dochuťte, promíchejte a kombinujte bulgurem uvařeným al dente. Tak získáte jeden z nejznámějších a nejzdravějších salátů na světě – tabbouleh, oblíbené jídlo kuchyně Středního východu. Ale to není jediná možnost, jak si udělat tuto super zdravou krupici. Je dobré ji zařadit trvale do jídelníčku kvůli obsahu cenných vitamínů, včetně těch ze skupiny B, a minerálů. Podívejte se, pro koho se doporučuje bulgur a s čím se vlastně dá jíst?
Bulgurová krupice je bohatá na vitamíny, zejména ty pocházející ze skupiny B. Pomáhají při přeměně konzumovaného jídla na energii. Obsahuje také mangan, zinek, selen, hořčík, železo a fosfor. Právě tyto popsané složky přitom v naší každodenní stravě mnohdy chybí. Stojí za to to změnit, protože železo umožňuje léčit anémii a hořčík má pozitivní vliv například na krevní tlak nebo pomáhá proti stresu. Ve 100 gramech produktu se nalézá 12,5 gramu vlákniny, což je dobrá bilance. Pro srovnání: krupicím v tomto ohledu vládne perlový ječmen, který ve 100 g poskytne více než 17 g této složky. Celá zrna bulguru díky obsahu vlákniny podporují trávení, dále zabraňují mnoha oběhovým onemocněním, snižují záněty a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu. Kromě toho mají pozitivní vliv na naše srdce a podporují hubnutí. To je rozhodně dobrá nutriční a zdravotní bilance – máte hned několik dobrých důvodů, proč bulgur vyzkoušet, i když jste ho zatím ještě nikdy nejedli.
Další plus je, že krupice patří k nízkokalorickým produktům. Nejinak je tomu v případě bulguru, který ve 100 gramech obsahuje pouze 83 kcal. Dále v něm ještě najdete:
2 gramy tuků
5 gramů sodíku
18,5 gramů sacharidů
0,1 gramu cukru
3 gramy bílkovin
Množství tuků v bulgurové krupici bude záviset na tom, jakým způsobem si ji k jídlu připravíte. Uvedený výsledek se týká přípravy krupice bez oleje nebo másla. Také stojí za to věnovat pozornost množství bílkovin v bulguru, ty mají velmi dobrý vliv na naše vlasy, pokožku a nehty.
Diabetici by měli konzumovat potraviny s glykemickým indexem pod 55. Tato skupina zahrnuje i bulgur. Krupice jsou důležitým produktem pro stravu lidí s diabetem, ale i těch, kteří trpí inzulínovou rezistencí. Kromě indexu je důležitá i glykemická zátěž, tedy množství dané složky, kterou tělu dodáváme. Vařený bulgur je proto skvělou součástí stravy pro diabetiky. Jeho glykemický index je 46, což znamená nízkou úroveň (poznámka: GI se může zvýšit při převaření potraviny nebo jejím smíchání s dalšími produkty).
Právě tyto typy výrobků by se měly objevovat na našich talířích častěji. Umožňují normalizovat hladinu cukru v krvi a snížit produkci inzulínu po jídle. Ačkoli bulgur je doporučován z hlediska glykemického indexu, není to nejlepší krupice pro diabetiky a lidi s inzulínovou rezistencí. Nejnižší glykemický index má perlový ječmen - 25. Na druhém místě byla quinoa se skóre 35. Přesto se stále ještě řadí do kategorie potravin, které jsou pro lidi s cukrovkou vhodné.
Stále více lidí trpí celiakií nebo má neceliakální glukózovou intoleranci. Jídelníček těchto lidí zahrnuje například rýži, brambory a bezlepkové krupice jako třeba proso. Bulgurová kaše se však těmto nemocným rozhodně nedoporučuje. Stejně jako krupice nebo kuskus totiž obsahuje lepek.
Lepek ovšem není jediným problémem bulguru. Obsahuje také oxalátové sloučeniny. Ty mohou přispět ke zvýšení hladiny vápníku v těle. To s sebou přináší problémy s ledvinami (např. ledvinové kameny). To je však extrémní situace. Stačí stačit si správně naplánovat stravu, pokud jde o obilné výrobky. Balení bulguru mohou také obsahovat stopy arašídů, sezamu, sóji nebo mléka (laktózy). Lidé, kteří jsou alergičtí na jednu z uvedených složek, by jí měli věnovat zvláštní pozornost.
Příprava bulgurové krupice je jednoduchá. Obvykle se vaří 10 až 20 minut, v závislosti na velikosti zrn. Může být použit jako náhrada za rýži. Bude také dobře fungovat jako základ pro již zmíněný blízkovýchodní tabbouleh salát nebo kaši. Chcete-li ji udělat, stačí lehce osmažit suchou bulgurovou krupici v olivovém oleji, pak ji zalít vývarem a uvařit do měkka a postupně přidat podle vlastní volby svoji oblíbenou zeleninu, houby nebo luštěniny, drůbeží maso nebo krevety.
DailyMix je nutričně vyvážené jídlo s vysokým obsahem proteinu, které vás potěší variabilitou a lahodností příchutí. Neochucený koktejl, ke kterému máte…
Dietní balíček na hubnutí. Chia Shake Nízkosacharidová dieta (Dieta low carb) na 4 týdny - 140 jídel. Zhubněte s Nízkosacharidovou dietou již za měsíc.