Brambory nabízejí vysokou výživovou hodnotu a dají se zpracovat na tisíc způsobů

Nízkosacharidová dieta - Ketonová dieta recenze

Kromě chleba jsou základem našeho jídla brambory. Mnoho lidí se však domnívá, že brambory jsou určeny jenom pro vykrmování a představují pouze nadbytečné kalorie bez větší nutriční hodnoty, a proto se je snaží vyloučit ze své stravy. Přitom pravda je trochu někde jinde. Pokud nedržíte velmi přísnou dietu s naprosto radikálním omezením sacharidů, určitě byste brambory neměli vyškrtnout z jídelníčku. Jsou velmi snadno stravitelné a s jejich kalorickou a nutriční hodnotou to navzdory obecně panujícím představám není zdaleka tak zlé.

Pokryje denní potřebu vitamínu C

Jeden středně velký brambor poskytuje asi 60 kcal a velmi malé množství tuku. Kromě toho obsahuje téměř všechny důležité vitamíny. Je sice pravda, že v malých množstvích, ale protože brambory jíme velmi často, někteří z nás dokonce téměř každý den a mnohdy ve velkém množství, jsou jejich důležitým zdrojem. Jedna brambora obsahuje cca 12 mg vitaminu C, což činí téměř polovinu naší denní potřeby, a navíc je také bohatým zdrojem minerálu draslíku, kterého obsahuje cca 380 mg.

Pomáhají střevní peristaltice

Vitamin C chrání před rozvojem rakoviny a srdečních onemocnění a také posiluje imunitní systém těla. Draslík ovlivňuje udržování rovnováhy vody a elektrolytů v buňkách a normální srdeční rytmus a krevní tlak. Brambory jsou také bohatým zdrojem vitamínu B6 a v menší míře dalších vitamínů ze skupiny B a rovněž vynikajícím zdrojem vlákniny, která zvyšuje střevní peristaltiku a zabraňuje tvorbě rakoviny tlustého střeva a konečníku. Obsahují také bílkoviny, sice v malém množství, ale v nejlepší kvalitě.

Šťáva jako lék

Bramborová šťáva má antacidní vlastnosti, což znamená, že neutralizuje HCl, tedy kyselinu chlorovodíkovou v žaludku a zvyšuje tím pádem pH. V Německu se používá jako lék na poruchy trávení. Je to velmi jednoduché. Doma si šťávu můžete vyrobit v odšťavňovači ze dvou loupaných brambor. Kvalitní brambory jsou nejlepší vařené. Všechny průmyslové zpracované výrobky z brambor, například chipsy, zmrazené pyré, hranolky atd. jsou špatnou volbou, v nich zůstávají pouze stopy bílkovin, minerálů a vitamínů.

Množství vody hraje roli

Většina vitamínů, podobně jako velká část minerálů obsažených v bramborách, je rozpustná ve vodě. Brambory často vaříme ve velkém množství vody, kterou potom vylijeme do dřezu. To je ovšem škoda, protože tato voda obsahuje spoustu cenných látek. Ještě horší variantou ovšem je oloupat brambory dlouho před vařením a nechat je ve vodě, aby nezčernaly. Pokud je nepečete nebo nevaříte pouze ve vodě, měly byste množství vody odhadnout přesně, zvolit jí tolik, aby se odpařila. Ne příliš málo, aby brambory nehořely, ale ani příliš mnoho, aby všechny cenné látky z brambor neskončily ve vývaru. Když je vody z brambor přesně akorát, můžete ji použít na polévky a omáčky.

Zelené brambory musíte oloupat

Ještě jedna důležitá informace. Oškrábejte z brambor co nejtenčí vrstvu, protože přímo pod slupkou jsou nejcennější živiny: bílkoviny, vitamíny, minerální soli. Kromě toho, čím blíže ke středu hlízy se dostanete, tím více škrobu brambory obsahují. Existují ale případy, kdy je třeba brambory opravdu hodně hrubě oškrábat a zpracovat ve větším množství vody. K tomu dochází, když jsou nazelenalé, což znamená, že pod vlivem světla se v nich vytvořil solanin, toxický alkaloid rozpustný ve vodě.

Existuje mnoho bramborových pokrmů, i když nejčastěji je konzumujeme jednoduše vařené a případně ochucené máslem či škvarky nebo s omáčkou. Všechny ostatní pokrmy, jako jsou bramboráky, krokety nebo knedlíky, jsou náročnější na zpracování. Nabízíme tipy na chutné bramborové pokrmy.

Bramborový kastrol

Ingredience: 8 středně velkých brambor, sůl, pepř, muškátový oříšek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, 2 vejce, tuk na vymazání pekáče, 1 lžíce másla nebo margarínu, 1 šálek smetany a cca 25 dkg sýra typu eidam.

Příprava: Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Namažte tepelně odolnou misku tukem, posypte nasekaným česnekem a 1 lžící strouhanky. Klaďte brambory ve vrstvách a mírně osolte každou z nich, přikryjte sýrem a nalijte zbylou smetanu prošlehanou s vejci, špetku muškátového oříšku a pepře. Na vrstvy vždy položte několik hoblin sýra. Horní vrstvu by měl tvořit sýr se smetanou a posypaný lžící strouhanky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte cca 30 minut přikryté, poté cca 15 minut odkryté.

Brambory dušené na smetaně

Ingredience: 1 kg brambor, 2 cibule, sůl, pepř, 2 šálky smetany, kopr.

Příprava: Oloupané brambory nakrájejte na plátky a na 5 minut je vhoďte do vroucí vody. Přeceďte je, jemně osolte a opepřete, aby byly pikantní. Vložte do hrnce, přidejte tence nakrájenou cibuli. Nalijte smetanu a duste doměkka. Před podáváním posypejte nasekaným koprem.

Bramborová pizza

Ingredience: 1 kg brambor, 4 lžíce másla, 2 vejce, muškátový oříšek, 25 dkg hub, 20 dkg sýra typu eidam, 5 velkých rajčat, sůl, pepř, strouhanka a tuk na vymazání formy.

Příprava: Oloupané brambory zalijte vroucí osolenou vodu, uvařte, ochlaďte a rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte lžíci másla, vejce, muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Rovnoměrnou vrstvu hmoty naneste na vymazanou a strouhankou posypanou pizzovou formu. Horní část zakryjte houbami smaženými na másle a přikryjte polovinou strouhaného sýra. Navrstvěte plátky rajčat, posypejte solí, pepřem a zbývajícím sýrem. Poklaďte lupínky másla a dejte na cca 20 minut do předehřáté trouby.

Bramborový salát s vejcem a sýrem

Ingredience: 6 vařených středně velkých brambor, 4 vejce natvrdo, 1 jablko, 1 hlávka salátu, 10 dkg sýra, 1 nakládaná okurka, sůl.
Omáčka: 4 lžíce oleje, půl lžíce vinného octa, půl lžičky hořčice, sůl, pepř.

Příprava: Oloupejte vejce a pokrájejte je na čtvrtiny. Brambory pokrájejte na plátky. Oloupejte jablko a nakrájejte na proužky. Z opláchnutého salátu vyjměte střed a nakrájejte na malé kousky a nechejte vnější listy na dekoraci. Sýr také nakrájejte na proužky. Smíchejte všechny ingredience, přidejte omáčku. Ozdobte misku se salátem listy salátu a okurkou.