Bojíte se rakoviny? Jezte pět uvedených potravin

Shutterstock.com - Fresh džus

Specialisté bijí na poplach: Mnoho případů rakoviny je spojeno se špatným životním stylem a nesprávnou výživou. Opakují, že bychom měli věnovat větší pozornost tomu, co servírujeme na našich talířích, a omezit konzumaci červeného masa, stejně jako vysoce zpracovaných potravin (včetně jídel z rychlého občerstvení). A jaké produkty by měly být přítomny v naší stravě? Jak ukazuje výzkum, mnoho známých produktů má protirakovinné účinky. Zde je několik, po kterých stojí za to sáhnout.

Chemoprevence – co to je?

Každý den se v našem těle objevují volné radikály, které způsobují takzvaný oxidační stres, jenž zvyšuje riziko poškození buněčné DNA, což zase může iniciovat proces tumorigeneze. Chemoprevencí se rozumí použití přírodních nebo farmakologických látek k inhibici, zastavení nebo zvrácení procesu karcinogeneze v jeho raných stádiích. Chemoprevence využívá různé obranné mechanismy, jako je blokování zahájení tumorigeneze, inhibice progrese prekancerózních buněk do maligního nádoru nebo působení v každé fázi tvorby nádoru:

  • inhibice zánětlivých procesů

  • neutralizující volné radikály

  • přerušení nekontrolovaného buněčného dělení

  • aktivace apoptózy, tj. programované buněčné smrti ve změněných buňkách

  • zvýšení exprese antioxidačních a detoxikačních genů

Máme skutečný vliv na snižování rizika rakoviny. Typ stravy, kterou používáte až ve 40-60 %, se promítá do rizika vzniku rakoviny.

Protirakovinné tipy

Níže uvádíme několik populárních produktů, kterým jsou připisovány protirakovinné účinky a pokud neexistují žádné kontraindikace, stojí za to je zahrnout do vaší stravy.

Česnek a rakovina nacházející se v trávicím systému

Čínští vědci porovnávali nutriční dotazníky dvou skupin lidí podobných z hlediska věku a životního stylu. Zástupci jedné skupiny měli rakovinu tlustého střeva a druhá byla zdravá. Ukázalo se, že ve stravě zdravých lidí bylo velké množství česneku. Riziko kolorektálního karcinomu bylo v této skupině sníženo o 79 %. Látky obsažené v česneku, jako je DAS (diallyl sulfid) a DADS (diallyl disulfid), vedou ke smrti buněk rakoviny tlustého střeva. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, Spojené státy) schválil tyto dvě sloučeniny pro použití.

Česnek také obsahuje arginin, který má antioxidační účinek. Allicin a další sloučeniny síry obsažené v cibuli, česneku, pórku a pažitce inhibují růst a dělení rakovinných buněk, ale tento účinek je primárně způsoben neošetřenými produkty. Výrobky z této skupiny jsou také cenným zdrojem quercetinu. Quercetin spolu s alicinem snižují riziko kolorektálního karcinomu.

Zelený čaj a výskyt rakoviny žaludku, rakoviny prostaty, rakoviny prsu a močového měchýře

Zelený čaj je ve srovnání s jinými druhy čaje nejméně zpracováván během technologických procesů. Díky tomu v zeleném čaji najdeme největší množství katechinů, které zahrnují epigallocatechin galát (EGCG) s největším protirakovinným potenciálem. Bylo prokázáno, že pití zeleného čaje může snížit riziko rakoviny prostaty, žaludku, prsu a močového měchýře.

EGCG obsažené v zeleném čaji:

  • stimuluje buňku k aktivaci antioxidačního systému ještě před rozvojem rakoviny

  • omezuje potenciální rozvoj rakoviny

  • snižuje šíření tukových buněk v těle, čímž se snižuje riziko obezity

Spolu například s kurkuminem (součást kurkumy) může být použit k podpoře léčby rakoviny jícnu. Množství katechinů, které jdou do infuze, je tím vyšší, čím déle vaříme čaj. Dobře uvařený čaj je ten, který vaříme od 3 do 5 minut, ale ukazuje se, že v souvislosti s protirakovinným účinkem stojí za to prodloužit tento proces na 8-10 minut, protože tímto způsobem více než zdvojnásobíme množství katechinů. Poznámka – antioxidační aktivita katechinů je mnohokrát silnější než aktivita vitaminu E. Nezapomeňte, že listy zeleného čaje by měly být zality vodou o teplotě 60-80 ° C, aniž by se vařily.

Černé a červené hrozny a rakovina

Černé a červené hrozny, brusinky, moruše, borůvky, černý rybíz, jahody a maliny jsou zdrojem resveratrolu, což je flavonoid se silným protirakovinným potenciálem. Má schopnost blokovat vývoj rakoviny v každé fázi – zahájení, propagace a progrese. Resveratrol zachycuje poškozené buňky a vede k jejich smrti, také blokuje tvorbu mutací v buňce. Bylo také prokázáno, že resveratrol zvyšuje účinnost chemoterapie. Velké množství této látky lze nalézt ve slupkách tmavých hroznů. Pokud jde o červené víno – množství resveratrolu v něm je mnohem nižší než u čerstvého ovoce. Bobule také oplývají kyselinou ellagovou a antokyany. Čím tmavší a tmavší jsou plody, tím více prospěšných látek v nich najdeme.

Rajčata a produkty z nich a riziko rakoviny prostaty, pankreatu a prsu

Rajčata jsou nejlepším a nejdostupnějším zdrojem přírodního lykopenu. Je zajímavé, že většina polyfenolů ztrácí svou aktivitu při zahřátí a v případě rajčat jejich pomalé vaření na nízké teplotě pomáhá při absorpci této složky. Přidejte čerstvé bylinky a olivový olej do rajčatové omáčky, protože tuky také pomáhají při jeho vstřebávání. Vysoký příjem potravin bohatých na lykopen může snížit riziko rakoviny prostaty o 35 % a její maligní formy až o 53 %. Kromě toho existuje vztah mezi nízkou hladinou lykopenu v krvi a vyšším rizikem rakoviny pankreatu. Lykopen je sloučenina se silným antioxidačním charakterem, a to je jeho protirakovinný účinek.

Brukvovitá zelenina – může chránit před rakovinou?

Brukvovitá zelenina jako je zelí, brokolice, růžičková kapusta, ředkvička, květák a tuřín, mají sloučeniny nazývané glukosinoláty. Glukosinoláty fungují nejlépe v surové a naložené formě, tj. náš polský bigos nemá příliš příznivý účinek. Saláty, džusy s přídavkem zelí, kimči a zelí mohou snížit riziko vzniku např. rakoviny plic, prostaty, tlustého střeva nebo žaludku. Glukosinoláty spolu s řadou dalších sloučenin jako vitamín C, kyselina listová, vápník, selen, hořčík nebo draslík jim dávají silný protirakovinný účinek. Sloučeniny obsažené v brukvovité zelenině chrání buňky před karcinogenezí, rakovinou tlustého střeva a jater. Navíc taková sloučenina, jako je indol-3-karbinol, má schopnost zabránit vzniku rakoviny prsu a děložního čípku. V klinických studiích bylo prokázáno, že spotřeba této sloučeniny 200-400 mg / den udržuje správný stav prsu tím, že ovlivňuje metabolismus estrogenu. Brokolice je také výborným zdrojem sulforafanu, který má protirakovinnou aktivitu i v progresivní fázi. Ačkoli tato sloučenina se také nachází v jiných rostlinách, brokolice je jejím nejdůležitějším zdrojem. Aby si brokolice zachovala svůj blahodárný, protirakovinný charakter, vařte ji ve vodě, aby byla al dente a nejlépe ji jezte syrovou. Krátké blanšírování je také povoleno. V procesu jídla nezapomeňte důkladně žvýkat a kousat.

Dieta založená na produktech s protirakovinným účinkem

Jak zahrnout výše uvedené protirakovinné přípravky do každodenní stravy?

  • Jezte denně 1-2 stroužky česneku, dříve rozdrcené.

  • Pijte 2-3 šálky zeleného listového čaje denně.

  • Pravidelně sáhněte po červených a černých hroznech, stejně jako malinách, borůvkách, rybízu nebo ostružinách.

  • Nejméně dvakrát týdně konzumujte jídlo s přídavkem rajčatového pyré, rajčatové pasty nebo pijte rajčatovou šťávu.

  • Alespoň jednou týdně jezte brukvovitou zeleninu, např. ve formě jemně nakrájeného salátu nebo brokolice a květáku.