Bílek versus žloutek: O cholesterol už dávno nejde

Proteinové omelety

Vejce se stala legendou a někteří lidé dodnes věří, že by měly být pouze okrajovou součástí stravy, právě kvůli vysokému obsahu cholesterolu, zatímco jiní se domnívají, že je klidně můžeme konzumovat každý den. A jak to vlastně je? Kde je pravda a jak to ve skutečnosti je s cholesterolem? A co je ve vejci zdravější – bílek nebo žloutek?

Co je vlastně zdravější?

Dny, kdy byla vejce považována za zdroj ohromného množství špatného cholesterolu, jsou naštěstí už pryč, i když to není zase dávno, kdy se z uvedených důvodů těšila opravdu hodně špatné pověsti. Dnes už je tato doba naštěstí za námi. Vejce jsou opět v oblibě, a to nejenom proto, že je mohou jíst vegetariáni, i když samozřejmě vegani je vynechávají. Podstatná je i nutriční hodnota vajec, která je opravdu vysoká. Existuje však pravidlo „jezte žloutek, můžete vynechat bílek“ nebo je to přesně naopak, než uvádíme? A je zdravější žloutek nebo bílek? Odpověď rozhodně není jednoznačná. Záleží to na mnoha okolnostech. Vysvětlíme vám, proč a ukážeme rozdíly v obsahu obou částí vajíčka.

Co skrývá bílek?

Vaječný bílek neobsahuje tuk a má nízký obsah kalorií. Má mnoho důležitých minerálů, je také modelovým zdrojem bílkovin, které se přirozeně nacházejí v potravinách, naše tělo je přijímá v této formě nejsnáze ze všech ostatních bílkovin.

Bílkový protein zahrnuje:

90 % vody, což je důvod, proč je protein tak nízkokalorický, najdete v něm jenom 17 kcal

9 % aminokyselin, tj. zdravotně nezávadných bílkovin

1 % sacharidů; vitamínů a minerálních solí

0 % tuku

Mimo to obsahuje další cenné složky, a to především vitamín B12, thiamin a riboflavin, stejně jako hořčík, vápník, železo, zinek, draslík a fosfor. Liší se od žloutku v tom, že v něm nenajdete žádný cholesterol.

Co najdete ve žloutku?

Ačkoliv svůj název odvozuje od barvy, kterou se vyznačuje, obsahuje větší množství bílkovin než bílek. Najdete v něm sice mnohem větší množství tuku než v bílku, to je ale na druhou stranu kompenzováno spoustou vitamínů.

Obsahuje:

52 % vody, žloutek je kaloričtější než bílkoviny, má celkem 55 kcal

16 % bílkovin

28 % tuku, ale včetně 30 % opravdu hodně prospěšných fosfolipidů nalézajících se v lecitinu

4 % minerálních solí a vitamínů a sacharidů,

Vyznačuje se nepříliš dobrou pověst kvůli poměrně vysokému obsahu cholesterolu, což činí celkově asi 200 mg. Vzájemný poměr cholinu a cholesterolu ovšem je natolik příznivý, že negativní účinky cholesterolu vlastně ruší. Z těchto důvodů je jasné, že diskuse o tom, jestli vůbec vejce, potažmo žloutek jíst nebo ne, jsou dávno passé. Názorně vidíte, že si neuškodíte, tedy pokud to s vejci nebudete přehánět, ale jak opakovaně zdůrazňujeme, všeho moc škodí – to platí nejenom o vejcích. Takže v rozumné míře je rozhodně konzumujte, mají vysokou výživovou hodnotu. Navíc žloutek v obsahu minerálů a vitamínů trumfne bílek. Zejména jde o vitaminy A, B, D a E, dále kyselinu listovou. Vyznačuje se i vyšším obsahem minerálů než v případě bílku, zde máme na mysli selen, vápník a fosfor, ovšem je zde menší množství draslíku a hořčíku.

Je lepší žloutek či bílek?

Vzhledem k tomu, že nutriční složení bílku a žloutku se liší, ale přitom zároveň doplňuje měli byste jíst celá vejce. Vědci se shodují, že zřejmě neexistuje žádný jiný přírodní produkt s tak složitým nutričním obsahem jako je právě vejce. Takže jestliže se u vás neprojevují nějaké kontraindikace ke konzumaci vajec, úplně klidně a bez obav si dopřejte 10 vajec týdně. Nejvíce živin dostanete z vejce vařeného naměkko.

Kdo by neměl jíst vejce

Navzdory tolika popsaným pozitivním vlastnostem a množství obsažených živin nemůže vejce jíst každý. Vyloučit ze stravy by je měli:  

  • lidé s alergií na bílkoviny nebo s jejich nesnášenlivostí;

  • lidé s autoimunitními nemocemi – existuje možnost, že vejce povzbudí vznik zánětů,

  • Diabetici by se měli spokojit s 3-5 vejci týdně a dát přednost spíše bílkům než žloutkům.