Benefity exotického ovoce: Vyzkoušejte nejenom zdravý koktejl mango lassi

Shutterstock.com - Fresh džus

Koktejly z exotického ovoce patří k velice zdravým nápojům. Jaké vybrat? Můžete zkusit mango. Jeho ovocná základna je balzámem pro střeva a srdce. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů podporujících zdraví. Má oválný tvar a měkkou, sladkou a šťavnatou dužinu.

Proč jíst mango?

Mango pochází z jižní Asie, ale pěstuje se také v mnoha tropických zemích, například v Indii, Thajsku, Mexiku a Brazílii. Vyznačuje se zelenou, červenou nebo žlutou slupkou. Když je mango zralé a měkké, je šťavnaté a sladké. Ale s konzumací nesmíte otálet příliš dlouho, když je staré, bývá příliš vláknité a moc si nepochutnáte. Mango obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Patří mezi ně vitamíny: C, A, E, stejně jako beta-karoten, draslík, hořčík, vláknina a kyselina listová. Kromě toho má ovoce nízký obsah kalorií a tuku. Díky tomu je mango skvělým doplňkem stravy. Mango konzumované pravidelně podporuje imunitu, zlepšuje zrak, posiluje srdce a paměť. Je jasnou podporou jater a mozku.

Kolik kalorií obsahuje?

Ovoce lze použít v kuchyni různými způsoby. Je ideální například pro ovocné saláty, smoothies nebo dezerty. Mango se také používá do suchých pokrmů k masu a rybám. Nejoblíbenějším použitím ovoce je mango lassi, jeden z nejzdravějších koktejlů na světě.

Celkový kalorický obsah manga závisí na hmotnosti. Ovoce je zpravidla asi 400 gramů. Na druhé straně, bez slupky a stopky je to 280 gramů. Ve 100 gramů manga je 69 kcal. Při konzumaci jednoho manga by tedy mělo být do denní kalorické bilance zahrnuto 193 kcal. Je také třeba vědět, že glykemický index (GI) manga je 51. S ohledem na energetickou hodnotu lze konstatovat, že jedno zkonzumované mango denně je správné množství. Díky tomu můžete tělu poskytnout prvky podporující zdraví a zároveň se nemusíte obávat, že kalorický přebytek vám způsobí přírůstek hmotnosti.

Kdy na plod zapomenout?

Mango je skutečný balzám pro trávicí systém, má mnoho užitečných vlastností podporujících zdraví. Jedním z nich je, že pomáhá při trávení díky přítomnosti vlákniny. Mango odstraňuje odpadní látky a reguluje defekaci. Může také zmírnit intenzitu některých gastrointestinálních poruch, jako jsou vředy a zácpa. Proto můžete jíst mango každý den. Navzdory mnoha vlastnostem podporujícím zdraví by se ale někteří lidé měli jeho konzumace raději vystříhat. Mango není indikováno pro osoby trpící urolitiázou šťavelanu vápenatého. Je to proto, že v dužině ovoce jsou oxaláty. Mango může také způsobit alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na pyl břízy a pelyňku. Příznakem může být AOS, orální alergický syndrom.

Recept na skvělý nápoj

Nejprve mango omyjte pod tekoucí vodou, potom ho oloupejte. Odstraňte pecku a nakrájejte ovoce na kousky. Mango můžete konzumovat syrové nebo ho přidat do jiného pokrmu, jogurtu, kaše, ovocného salátu nebo s ním vyrobit sladce-kořeněnou omáčku z manga a chilli.

Mezi oblíbená mangová jídla patří koktejl mango lassi. Tento osvěžující nápoj pochází z Indie a skládá se ze studeného přírodního jogurtu, sklenice studeného mléka, 1/2 šálku zralé mangové dužiny, špetky kardamomu, několika kostek ledu. Chcete-li vyrobit mango lassi, stačí použít mixér. Umístěte všechny tyto komponenty do nádoby mixéry a mixujte je, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Mango lassi povzbudí k práci trávicí systém, posílí imunitu a stane se chutným občerstvením. Přidání kardamomu je ještě zdravější. Mango lassi by nemělo být slazeno, ale kdo má rád sladší koktejly, ať přidá trochu medu.

Přírodní anabolikum

Kromě manga se na pultech obchodů setkáte například s ananasem. Je velmi bohatý na vitamíny skupiny B a vitamín C, dále pestrou škálu minerálů od hořčíku, draslíku po vápník, zinek, mangan, fosfor, sodík a železo. Kromě toho v něm narazíte také na bromelain. Jde o enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny. Podporuje tím tvorbu svalové hmoty, což je důležité pro sportovce. Tento enzym se také vyznačuje protizánětlivým působením, například pomáhá ulevit od bolestí lidem trpícím artritidou. I ananas má v kuchyni rozsáhlé využití, hodí se do salátů, dezertů, k masu, rozmixovaný do koktejlů. Ve 100 gramů hmoty se skrývá energetický potenciál pouhých 53 kalorií. Díky velkému obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu a pomáhá proto i při hubnutí. Podporuje imunitu, široká paleta enzymů povzbuzuje i trávení. Antioxidanty v plodech ananasu pomáhají lidskému tělu bojovat s oxidačním stresem.

Denní dávka vitamínu C v jediném plodu

Zelené ovoce s černými semínky v dužině a lehce sladkou a trochu štiplavou chutí, to je kiwi. Najdete v něm pestrý koktejl vitamínů, a to A, C, E a K. Mimo to se v něm nalézá vápník, draslík, fosfor a hořčík. Pro trávení je vynikající velké množství vlákniny. Podporuje zdravý spánek, reguluje hladinu cukru v krvi. Jedno jediné kiwi pokryje celou potřebnou denní dávku vitamínu C. Obsah vitamínu C se obvykle liší podle doby a způsobu, jak plody skladovány, může se pohybovat od 80 do 150 mg v přepočtu na 100 gramů dužiny. Jisté je, že patří právě k nejbohatším přírodním zdrojům kyseliny askorbové čili vitamínu C. V semínkách najdete hodně žádaných omega-3 mastných kyselin. Obsažený enzym aktinid účinně pomáhá trávení bílkovin. Užitečný je plod kiwi také pří léčbě astmatu. Výhodou kiwi je, že jde o nízkokalorický plod bez tuku, ve 100 gramech kiwi najdete pouze 45 kcal. Při vaření se dá využít v pokrmech nasladko i naslano.