Barva zeleniny hraje roli. Každá specificky pomáhá vašemu zdraví

Shutterstock.com - Zeleninový salát, fresh salát

Zeleninu a ovoce musíte vybírat nejenom podle množství minerálů a vitamínů, které obsahuje, i když samozřejmě právě tohle je velmi důležité kritérium. Stejně tak je podstatná vaše chuť a vhodnost druhu pro daný pokrm. To ale zdaleka není všechno. Dalším kritériem může být i barva zeleniny. Kroutíte nad tím hlavou, připadá vám to divné. Zadržte. Má to něco do sebe. A to není jen estetická volba. Každá z barev zeleniny má specifické vlastnosti podporující zdraví.

Pět skupin se speciálními účinky

Vědci rozdělili zeleninu a ovoce do pěti barevných skupin. Každá z nich – kromě vitamínů, minerálů a vlákniny – obsahuje specifická barviva s prokázanými pozitivními účinky na zdraví. Ta se u jednotlivých odstínů liší právě svým působením na váš zdravotní stav. Pojďme si tedy probrat celé barevné spektrum a říci si, jak to je.

Oranžová a žlutá pro zdravé oči

Tato skupina vděčí za své barvy zejména velkému množství karotenoidů. Důležitý je především beta-karoten, nezbytný pro zdraví očí. Zabraňuje syndromu suchého oka. Jeho nedostatek podporuje takzvanou slepotu kuřete (špatné vidění za soumraku). Bojuje proti volným radikálům, které například urychlují proces stárnutí pokožky. Dalšími karotenoidy jsou lutein a zeaxantin. Chrání oči před makulární degenerací a kataraktou. Aby se karotenoidy lépe vstřebávaly, zelenina a ovoce po vaření by měly být mírně tvrdé (al dente). Beta-karoten je rozpustný v tucích. Pro usnadnění jeho absorpce by měla být konzumována žlutá a oranžová zelenina a ovoce, například s přídavkem másla či olivového oleje, kterým doplníte saláty. Například k salátu z oranžových paprik ho určitě přikápněte.

Červená na srdce

Druhy červené zeleniny obsahují látky, které chrání srdce, oběhový systém a kosti. Nejcennější z nich je lykopen. Působí proti ateroskleróze, infarktu, mrtvici, snižuje koncentraci takzvaného špatného cholesterolu v krvi, normalizuje tlak. Zabraňuje zánětu v cévách, zvyšuje pružnost tepen. Zlepšením hustoty kostí snižuje riziko osteoporózy. Rajčata mají po tepelném ošetření nejvíce lykopenu, např. ve formě kečupu, omáčky nebo polévky. Řepa a goji bobule obsahují betain. Toto barvivo má anti-aterosklerotické, antikoagulační vlastnosti, tedy protisrážlivé vlastnosti. Není ale odolné vůči vysokým teplotám, takže řepa se nejlépe konzumuje ve formě salátu nebo džusu. A pokud ji budete vařit, potom celou.

Zelené druhy pro střevní mikrobiom a krev

Druhům zelené zeleniny propůjčuje barvu známé barvivo chlorofyl. Velmi užitečné je toto barvivo pro regeneraci jater, vytvoření přirozené rovnováhy střevní flóry, tedy v současnosti a v minulých letech tolikrát skloňovaný mikrobiom. Dále je nezbytné pro správnou absorpci živin ve střevech a práci rovněž bezchybnou funkci imunitního systému. Velmi účinně rovněž zabraňuje okyselení těla. Intenzivně čistí krev, má vliv na její srážlivost a zajišťuje také transport kyslíku červenými krvinkami. Proto se v boji proti anémii neboli chudokrevnosti doporučuje jíst především zelená listová zelenina. Některé druhy zelené zeleniny jako třeba brokolice a kapusta také obsahují poměrně velké množství sulforafanu. Tato látka velice účinně ničí Helibacter pylori, bakterii zodpovědnou za žaludeční a dvanáctníkové vředy. Zelená zelenina se nejčastěji konzumuje syrová, tehdy si zachová nejvíce cenných látek. Můžete ji využít v celém spektru různých salátů, kde zkombinujete více druhů. A pokud ji chcete vařit, pak to dělejte jenom krátce, hoďte zeleninu do vroucí vody. To snižuje vyluhování chlorofylu. Sůl přidaná do vody k vaření zředí kyselinu šťavelovou, která ničí chlorofyl. Je důležité, abyste zachovali chlorofylu co nejvíce.

Bílá barva proti zánětům

Celé spektrum bílých druhů zeleniny se vyznačuje antivirovými, antibakteriálními a protizánětlivými vlastnosti. Způsobují to především sloučeniny síry. Pozoruhodný je alicin v česneku. Tato látka vzniká až po rozdrcení hlavičky. Ale od tohoto okamžiku se její množství zároveň snižuje, takže nekrájejte česnek do zásoby, ale bezprostředně předtím, než ho budete konzumovat nebo dále zpracovávat. Bílá zelenina obsahuje flavonoidy, které mají antispazmodické, protizánětlivé a diuretické účinky. Stojí za to ji proto jíst je ve větším množství při nachlazení, infekcích dýchacích cest, infekcích močových cest a pro posílení imunity v přechodných obdobích roku. Quercetin nacházející se v cibuli pomáhá při alergické rýmě. Jezte bílou zeleninu ideálně syrovou, protože tepelné zpracování ničí její léčivou sílu.

Fialová a modro-černá na dobré vidění

Za svoji fialovou a také modro-černou barvu vděčí tyto druhy zeleniny hlavně antokyaninům, silným antioxidantům. Doporučují se například při zánětu močových a trávicích cest. Jejich protizánětlivý účinek je posílen vitamínem C, který je v této skupině produktů přítomen ve velkém množství. Antokyany z borůvek pomáhají při léčbě onemocnění sítnice a poruch mikrocirkulace v oku. Zlepšují vidění. Zelenina a ovoce z této skupiny by měly být konzumovány syrové nebo zmrazené, protože antokyany rychle umírají při vysokých teplotách.

Vsaďte na paletu barev

Na jakou bravu tedy nakonec vsadit? Žádnou byste neměli preferovat. Každá barevná skupina zeleniny a ovoce má totiž svoje vlastní jedinečné zdravotní vlastnosti. Neměli byste zakládat naše menu pouze na jednom z nich, ideální je využít najednou více druhů, vhodně je kombinovat. Každý den by na vašem talíři by měla být zelenina a ovoce z každé barevné skupiny. Pouze taková směs vám umožní poskytne všechny potřebné živiny, základní vitamíny a minerály. Pokud vám nějaký druh zeleniny nesedí, ale potřebovali byste léčivou sílu této barvy, můžete samozřejmě neoblíbený produkt nahradit jiným ze skupiny se stejným barvivem. I při přípravě salátů myslete na to, aby byly barevné. Třeba papriky jsou k dispozici hned v několika barvách: bílé, žluté, zelené, oranžové i červené a salát z nich připravený i na talíři skvěle vypadá.