Nízkosacharidová dieta na 8 týdnů 280 porcí
Dietní balíček na hubnutí. Chia Shake Nízkosacharidová dieta (Dieta low carb) na 8 týdnů - 268 jídel. Zhubněte s Nízkosacharidovou dietou již za 2 měsíce.
Ukazuje se, že nadváha, a dokonce i obezita se stávají velkým problémem už u malých dětí. Školáci s nadváhou a vysokým krevním tlakem bohužel nejsou žádnou výjimkou, podle odhadů je jich až pětina, tedy 20 %, což je opravdu hodně. Upozorňují na to i studie. Kde hledat vinu? Důvodů je spousta. Nedostatek pohybu, sedavý styl života, nezdravá strava. U posledního bodu se zastavíme. Stravovací návyky si budujeme od dětství, a pokud si vybudujeme špatné, vymstí se nám to. Budeme přibírat, a to už jako děti.
Kde bychom s tvorbou vhodných stravovacích návyků měli začít? Nejlepší je eliminovat taková jídla, která způsobují, že přibíráme na váze nejrychleji. Na jaké kombinace potravin si raději nechat zajít chuť, aby se z vás během krátké chvíle nestala koule bez ohledu na to, kolik vám je let? Uvádíme příklady. Vytipujeme, která jídla znamenají prakticky jistý přírůstek hmotnosti. Stojí za zmínku, že mezi nimi jsou nejenom typické potraviny známé svojí vysokou energetickou hodnotou (knedlíky, tučné omáčky), ale i ty, které nejsme zvyklí mít na podezření na jejich vysokou kalorickou výhřevnost (například ořechy s olejem).
Začněme klasikou naší kuchyně, tedy knedlíky. Jsou velmi oblíbené, není to však pochoutka, která pomáhá udržovat zdravou a optimální tělesnou hmotnost. Zvláště pokud je konzumujete často a dalšími neméně vysoce kalorickými přísadami. Ovocné knedlíky, jejichž chuť si vychutnáváme hlavně v létě, by neměly být kombinovány s vysoce kalorickou smetanou a posypány cukrem. Taková večeře je skutečnou kalorickou bombou, navíc s velmi nízkou nutriční hodnotou. Koneckonců, mezi složkami, z nichž jsou vyrobeny, dominuje bílá mouka, sacharóza a fruktóza – ovocný cukr. Takové spojení vás nezasytí nadlouho, glykémie vystřelí prudce nahoru, a potom zase spadne dolů a dostanete znovu hlad. To je špatně.
Výrobky z mouky zůstávají v našem zažívacím traktu déle. Knedlíky z bílé mouky, která je téměř úplně očištěna od vlákniny, opouštějí žaludek a střeva mnohem později než výrobky s vysokým obsahem vlákniny. Výrobky z celozrnných obilovin navíc dávají dříve pocit sytosti (brzy dochází k naplnění žaludku, vláknina tak velmi efektivně zabraňuje přejídání). To je důvod, proč mnozí z nás snědí mnohem více knedlíků z bílé mouky, než si před obědem plánovali. Zalití knedlíků štědrým množstvím smetanové omáčky pak ještě zvyšuje energetickou výhřevnost jídla a prodlužuje celý trávicí proces. Knedlíky si zkrátka s udržením pěkné postavy netykají.
Značně kalorické bramborové knedlíky jsou známé nejenom ve Slezsku, existuje spousta variant jejich receptů, ostatně bramborové knedlíky znáte jistě dobře i vy. Samy o sobě představují dost vysokou energetickou hodnotu, která ještě roste tím, že jsou často přílohou servírovanou k tučnému smaženému masu, někdy vše ještě korunuje omáčka. Takové jídlo, zvláště když si ho dopřáváte často, je skvělým receptem na rychlé hromadění dalších kilogramů.
Brambory se mnohdy označují jako vysoce kalorická potravina. Dnes ovšem dobře víme, že spíše mají průměrný obsah kalorií, a navíc nám nabízejí mnoho nutričních hodnot, takže to s nimi rozhodně není tak špatné. Neměly by však být konzumovány ve velkém množství, a především v kombinaci s tučnými omáčkami, tedy takovými, které byly uvařeny ze základu z tučného masa, mouky nebo smetany. Ve stravě lidí, kteří se správně starají o svoji postavu a těch, kteří nechtějí zvyšovat svoji tělesnou hmotnost, by se takové kombinace neměly objevit.
Samotné maso, zejména červené, je těžko stravitelné. Jak každý ví, je zcela bez vlákniny, takže zůstává déle ve střevě a obtížněji se tráví. Masové pokrmy by proto neměly být kombinovány s tučnými omáčkami. Taková kombinace jenom ještě více prodlouží již tak dost dlouhý proces trávení. Stane se zároveň kalorickou bombou s malou nutriční hodnotou. Tučné maso a tučné omáčky proto ve vlastním zájmu vyškrtněte z jídelníčku.
Bramboráky, stejně jako hranolky, tvoří nejkaloričtější verzi kuchyňské přípravy brambor, jelikož jsou smažené v silné vrstvě tuku. Existují strávníci, kteří si bramboráky dokonce dokážou posypat cukrem nebo je podávají s vysoce slazeným džemem (někteří z vás jsou nejspíš šokováni, protože jsou zvyklí konzumovat bramboráky naslano, ale je to tak). Cukr i džem jasně zvýší již tak vysokou kalorickou hodnotu pokrmu. Bramboráky a hranolky nejsou potraviny pro lidi, kteří chtějí zůstat štíhlí.
Jak polévka, tak omáčky, do kterých přidáváme tuk, smetanu a mouku, jednoznačně zvyšují jejich energetickou výhřevnost. Pravidelná konzumace těchto pokrmů může přispět k rychlému přírůstku hmotnosti. Čím zahušťovat polévky nebo omáčky místo mouky? Jako lepší varianta se jeví ovesné vločky, které mají vysokou nutriční hodnotu a obsahují hodně vlákniny.
Jedná se oblíbenou, byť zcela nezdravou položku jídelníčku. Saháme po nich s velkou chutí. Měli byste ale vědět, že samotné vejce, a konkrétně jeho žloutek, se ve velkém procentu skládá především z tuků. Ačkoli většina z nich jsou nejžádanější omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny pro zdraví, jsou to pořád tuky, tedy živiny s nejvyšším obsahem kalorií. Předpokládá se, že jeden žloutek obsahuje asi 5 g tuku a 1 g tuku poskytuje lidskému tělu až 9 kcal, takže z jednoho žloutku máme celkem 45 kcal. Nestojí proto za to přidávat k vejcím ještě další tuk, tedy majonézu. To není dobré pohledu udržení optimální hladiny cholesterolu v krvi.
Salát s hruškou, rukolou, kozím sýrem a vlašskými ořechy, mnoho lidí už slintá při pomyšlení na takovou kulinářsky skvěle vyladěnou kombinaci. Je však třeba připomenout, že ořechy mají nejenom vysokou výživovou hodnotu, ale bohužel také vysokou výhřevnost. Nejedná se sice o prázdné kalorie, protože obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, nicméně jsou docela kalorické a obsahují tuk, i když zdravý, takže na místě být v jejich konzumaci také umírněný. Určitě nepřidávejte k salátu s ořechy olivový nebo jiný olej, a to ani když půjde o ten nejzdravější a za studena lisovaný rostlinný olej. Zdrojem EFA (esenciálních mastných kyselin), včetně nejžádanějších omega-3 kyselin pro zdraví, jsou především ořechy. Další složka tuku by jenom zcela zbytečně zvýšila kalorickou hodnotu salátu.
Cereálie smíchané s jogurtem vypadají jako jedna z nejlepších možností, jak se vydatně nasnídat. To opravdu jsou, ale jedině tehdy, pokud sáhnete po přírodních, neslazených vločkách (nejlépe ovesných vločkách, které mají nejvíce vlákniny) a zkombinujete je s neslazeným přírodním jogurtem, ke kterému můžete přidat svoje oblíbené čerstvé ovoce.
Mezi snídaňové cereálie dostupné v obchodech ale bohužel patří ty, které jsou obohacené o sladidla. Podobně nabízené ovocné jogurty obsahují velkou porci sacharidů. Kromě vysoce kvalitních výrobků v obchodech existují i ty, ve kterých je obrovské množství cukru a chemických potravinářských přídatných látek. Proto pokud už si snídaňové cereálie budete kupovat, pečlivě čtěte etikety. Totéž platí o jogurtech, které se s nimi chystáte servírovat.
Kaiserka je velice oblíbeným a hojně kupovaným pečivem. Když si ji dáte s máslem a s vysoce slazenou marmeládou, může obsahovat tolik jednoduchých cukrů jako vaše oblíbená čokoládová tyčinka. To byste na první pohled asi neřekli, že? Ale je to tak. Popisovaná kombinace tedy rozhodně není dobrým tipem na snídani. Po snězení bílého pečiva s džemem dojde k rychlému uvolnění glukózy v krvi a následně k jejímu stejně rychlému poklesu, což povede k vlčímu hladu. Pokud chcete jíst chléb nebo pečivo, vybírejte si celozrnné. Pokud je džem, pak s nízkým obsahem sladidla.
Ve stravě lidí, kteří pečují o svoji štíhlou postavu, není místo pro snacky, zejména pokud jde o vysoce kalorické produkty. Patří mezi ně nejenom různé slané tyčinky, chipsy nebo drobné krekry, ale také sýry s plísní. Pokud máte vysněnou představu večerního pohoštění ve stylu modrý sýr, tekuté víno a k tomu hroznové víno, je sice pro gurmány pohlazení mlsných jazýčků, ale zároveň i velmi kalorické občerstvení, kterému byste neměli holdovat příliš často.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení mnoha Čechů, pivo rozhodně není sycený čaj, ale alkohol čili velká porce prázdných kalorií. Popíjení piva a k tomu zobání nějakého slaného občerstvení je sice hezkou vizí příjemného večera, ale téměř zaručuje navýšením tělesného tuku. Chipsy, nachos nebo tyčinky vypadají zdánlivě nenápadně. Zobnete jednou, dvakrát, třikrát. Máte pocit, že jste vlastně nic nejedli, ale všechno se sčítá. V praxi jde o jasný důkaz, že téměř nulová nutriční hodnota může být kombinována s extrémně vysokou výhřevností. Slané občerstvení konzumované s alkoholem zaujímá vysoké místo v seznamu kombinací, které podporují rychlý přírůstek hmotnosti.
Dietní balíček na hubnutí. Chia Shake Nízkosacharidová dieta (Dieta low carb) na 8 týdnů - 268 jídel. Zhubněte s Nízkosacharidovou dietou již za 2 měsíce.
Celkem 60 jídel (33kč/jídlo) 1x Velký dietní koktejl = 40 jídel 1x Dietní polévka = 10 jídel 1x Dietní omeleta = 10 jídel 3x Příchuť 1x Shaker …