10 častých mýtů o hubnutí: Kdy, jak a co jíst a proč některé věci (ne)fungují?

Ovoce a zelenina v obchodě - Shutterstock

Zajímáte-li se o co nejlepší strategii, jak zhubnout, určitě jste se už na toto téma leccos doslechli. Co dělat nebo nedělat, co jíst nebo nejíst… Možná i vy sami váháte a nejste si jistí. Proto uvedeme na pravou míru několik mýtů, jak se zbavit nežádoucích kilogramů. Předesíláme ale jednu věc. Věřte sami sobě, zdravému rozumu a svým zkušenostem. To vám nejlépe napoví, jak být zdravý, štíhlý a fit.

Po 17 hodině už se nejí

Po páté hodině byste už neměli jíst vůbec. To je velký omyl. Jde totiž hlavně o to, abyste jedli celý den pravidelně a v menších dávkách. Je samozřejmě chybou najíst se večer těsně předtím, než jdete spát. V takovém případě určitě přiberete, zejména pokud tak doháníte stravu za celý den, kdy jste hladověli. Obecně byste neměli jíst krátce před usnutím, narušujete si tím klidný spánek. Dodržujete-li ale správný životní styl, můžete si dopřát jako večeři v sedm hodin salát s tuňákem a kolem deváté hodiny jako druhou večeři jogurt. V deset hodin můžete jít s klidným svědomím do postele a na tvrzení, že se po páté nejí, v klidu zapomenout jako na naprostý nesmysl.

Po velkém množství ovoce se hubne

Budete-li jíst spoustu ovoce, zhubnete. Další chyba. Ano, všichni odborníci na zdravou výživu vám potvrdí, že ovoce je zdravé. Obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny. Na druhou stranu je nutné se zdviženým prstem připomenout, že v něm je i dost velké množství fruktózy, která se řadí do kategorie jednoduchých cukrů. Když si budete dopřávat ovoce po kilech, ztloustnete. Pochopitelně vás nechceme odrazovat od konzumace ovoce, které patří ke zdrojům vitamínů, ale měli byste při jeho výběru být obezřetní a vybírat si takové, které má nižší glykemický index, například grapefruit nebo třešně. Pozor třeba na hroznové víno nebo sušené ovoce, obojí má vysoký glykemický index. Konzumujte ovoce také hlavně dopoledne, kdy tělo optimálně spaluje. Vychutnejte si ho k dopolední svačině. Odpoledne a večer už dejte přednost zelenině.

Tloušťka je dědičná

Dost lidí schvaluje vinu za neschopnost zhubnout na genetiku. Pravda je ale také někde jinde. Samozřejmě v některých případech mohou být příčinou nadváhy dědičné nemoci, třeba choroby štítné žlázy, ale těchto případů je omezený počet. Většinou nejde o genetiku, ale o to, že se v rodinách přejímají špatné stravovací a životní návyky. Důsledkem je, že obézní rodiče mají obézní děti. Každý má trochu jinou startovní čáru, tedy nastavený metabolismus a spalování. Zatímco někdo klidně spořádá svíčkovou se šesti knedlíky a nepřibere ani deko, jiný s trochou nadsázky přibere, i když pije jenom vodu. Proto někdo nemusí vyvinout pro udržení optimální hmotnosti prakticky žádné úsilí, jiný naopak musí na své štíhlé postavě intenzivně pracovat. Patříte-li do té druhé skupiny, kdy spalujete špatně a sport není zrovna vaše hobby, poraďte se s odborníkem, určitě společně najdete cestu, jak s nadbytečnými kily postupně zatočit. Příčina může být také v psychice, například emoční přejídání apod. – i s tím se dá mnoho udělat, když budete chtít.

Při zdravém jídelníčku se obejdu bez cvičení

Pestrá, vyvážená a pravidelná strava je základem štíhlé linie, to je bez debat. Není to ale tak jednoduché, jak se zdá. Pohyb pro udržení hmotnosti a tělesné kondice potřebujete. Zkuste si představit, že byste sice jedli zdravě, ale nevystrčili nos z bytu a vůbec se nehýbali. Koronakrize k tomu tak trochu vybízí… Ochabne vám svalstvo. Pohyb přináší výdej energie, pomáhá budovat zdravou svalovou strukturu – v tomto případě se říká: Co v mládí uděláš, ve stáří jako když najdeš. S přibývajícím věkem totiž svalstvo ochabuje. Proto i když nejste zrovna přáteli sportování, najděte si nějakou formu pohybu. Nemusí to být týrání v posilovně, stačí i dlouhé svižné procházky.

Po rýžových chlebíčcích zhubnete

Svého času se staly velkým hubnoucím hitem rýžové chlebíčky. Opak je pravdou. Tyto extrudované potraviny sice na první pohled zasytí, ale pokud se na jejich konzumaci podíváte trochu hlouběji, zjistíte, že je dost věcí jinak. Jsou sice velmi objemné, nacpou vám žaludek a obsahují hodně vlákniny i řadu dalších užitečných látek, ale mají velká minus. Především jsou poměrně kalorické, jejich glykemický index je vysoký. Dostanete s nimi zkrátka do sebe dost energie. Chuťově jsou trochu jalové, i proto se vyrábějí různé varianty, například s čokoládou. I tak jich ale mnohdy zkonzumujete víc, než byste chtěli. Takže v konečném efektu přibíráte. Je proto lepší se jim vyhnout a vsadit raději na jídla z čerstvých lokálních surovin.

Vyloučíte-li z jídelníčku pečivo, shodíte

Velmi často se setkáte s tvrzením, že když jídelníček osekáte o pečivo, znamená to automaticky, že kilogramy půjdou dolů. Skutečnost se ale liší. Většina z nás konzumuje víc pečiva, než by měla. Omezení pečiva je dobré, ale úplné vynechání není řešením. Jde spíše o to, nahradit bílé pečivo celozrnnou variantou. Ovšem pozor. I celozrnné pečivo má určitou energetickou hodnotu. Pečivo proto z jídelníčku nevylučujte, ale jeho množství kontrolujte.

Budete-li cvičit, měnit jídelníček není třeba

Spousta lidí si myslí, že při hubnutí není potřeba upravovat stravovací návyky. Zvýšení podílu tělesné aktivity podle nich postačí. Podobný předpoklad je ale také chybný. Vyhovuje pouze v případě, že nemáte velkou nadváhu. Jinak jsou pohyb a správná strava spojitými nádobami. Nadměrné cvičení může vést k přetěžování velkých i menších kloubů, únava způsobí zranění, přivodíte si stav fyzického vyčerpání. Pokud pravidelně cvičíte a chcete hubnout, vylaďte svoje stravovací návyky. Rozdělte si jídlo do pravidelných menších porcí, kterých bude 5-6 denně.

Hubnutí znamená hladovku

Tohle je naprostý nesmysl. Držet hladovku v naději, že zhubnete, je omyl. Má protichůdný efekt. Ačkoliv prvních pár dnů můžete trochu zhubnout, potom bude všechno jinak. Vystresované tělo si řekne, že nemá dostatek potravy, a naopak bude tím více ukládat na horší časy. Energii bude tahat ze svalů, ovšem tuky ponechá stranou (potřebuje se obrnit proti nenadálému stresu). Jakmile hladovku skončíte, dojde k jo-jo efektu. Chcete-li proto skutečně sáhnout do tukových zásob, omezte jednoduché cukry a zkuste spíše stav ketózy.

Musíte se vyhnout tukům

Tuky jsou velkým strašákem a mnoho lidí radí vyhýbat se jim. I v tomto případě je ale skutečnost trochu někde jinde. V lidském těle tuky ovlivňují řadu metabolických procesů, například spolupomáhají udržet tělesnou teplotu. Zároveň existují dobré i špatné tuky. Nenasycené mastné omega 3 a 6 kyseliny obsažené například v rybách jako tuňák či losos je naopak žádoucí konzumovat. Rozhodně byste neměli zanevřít na cholesterol, který je součástí buněčných membrán. Mějte vždy na paměti, že jsou dva druhy cholesterolu, a to tzv. hodný HDL cholesterol a potom tzv. zlý LDL cholesterol. Při dodržování zdravé životosprávy jde hlavně o snížení příjmu LDL cholesterolu.

Pomohou pilulky na zhubnutí nebo přírodní spalovače tuků

Jedna velká mýlka. Jakékoliv a odkudkoliv doporučované zázračné tabletky na snížení váhy nefungují. Podobně to platí i o přírodních látkách podporujících spalování jako například zázvor nebo kurkuma. Obojí funguje pouze v případě, že zároveň zvýšíte svoji tělesnou aktivitu. Jak tabletky, tak přírodní spalovače proces hubnutí urychlí, ale tu hlavní práci na sobě musíte udělat především vy sami. Takže těmto receptům nevěřte.